!function(f,b,e,v,n,t,s){if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod? n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};if(!f._fbq)f._fbq=n; n.push=n;n.loaded=!0;n.version='2.0';n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0; t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,'script','https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js?v=next');

‘Het kind dat ze draagt is verwekt door de heilige Geest.’ Matteüs 1:20b

Die engel zegt het zo maar even. Maria zal een zoon baren, verwekt door de heilige Geest. Met een verwijzing naar de profetie, die zegt dat de maagd zwanger is (Jesaja 7:14).

Waarom moet dit kind verwekt worden door Gods Geest en geboren worden uit een maagd, dus zonder tussenkomst van een man? Omdat alleen iemand die zo geboren wordt, kan instaan voor heel de mensheid. ‘Geef hem de naam Jezus,’ zegt de engel, ‘want hij zal zijn volk bevrijden van hun zonden.’

Alle ellende van de zonde begon met Adam. Die gaf de zonde door aan alle mensen. Adam werd de representant van alle mensen die besmet zijn met zonde. Jezus zou als enige mens geen verbinding hebben met Adam. Zonder zonde zou Hij zijn. Daarom kon Hij instaan voor alle mensen die behept zijn met de zonde. Hij kon de mensen bevrijden uit de geslachtslijn van Adam en de representant worden van alle mensen die bevrijd zijn van de zonde.

Adam is de voorafbeelding van hem die komen zou, schrijft Paulus. Door de overtreding van één mens moesten alle mensen sterven. Want die ene overtreding heeft tot veroordeling geleid. Maar de genade die na talloze overtredingen geschonken werd door die ene mens Jezus Christus, heeft tot vrijspraak geleid (Romeinen 5:15-16).

Het kind dat Maria droeg, was verwekt met een bijzonder motief. Vanwege de genade, de onverdiende gunst die God mensen wilde bewijzen. Het was speciaal door God zelf ingeplant, omdat het voor zijn missie zelf vrij moest zijn van zonde. Het groeide in de baarmoeder voor een bijzondere opdracht. Om jou en mij een nieuwe status te bezorgen, vrij van schuld, schaamte en angst.

Daarom zou Hij Jezus heten: ‘God redt’.