!function(f,b,e,v,n,t,s){if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod? n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};if(!f._fbq)f._fbq=n; n.push=n;n.loaded=!0;n.version='2.0';n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0; t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,'script','https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js?v=next');

Het moet u tot grote blijdschap stemmen, broeders en zusters, als u allerlei beproevingen ondergaat. Jakobus 1:2

In Gods naam (‘Ik zal er zijn!’) zit besloten dat je het zult merken ook. Je gaat met een verwachting leven die je hele bestaan kleurt. Je humeur, gedachten en gevoelens en ook de manier waarop je naar jezelf en naar de wereld om je heen kijkt, alles komt in een ander licht te staan.

Zonder verwachting zou alles leeg en zinloos zijn. Maar er hangt een geur van belofte over de wereld, ons lichaam, ons werk. Dat maakt alles waardevol. We verwachten Gods koninkrijk. God zal er zijn – om te regeren over hemel en aarde en daarom ook over jouw en mijn leven. Had je iets anders verwacht dan Gods heerschappij, dan zul je teleurgesteld zijn en beschaamd staan.

Je zult opstandig worden, zoals Job: ‘Ook al ben ik onschuldig, hij zal mij schuldig verklaren’ (Job 9:20b).

Of depressief, zoals de Prediker: ‘Alles is vermoeiend’ (Prediker 1:8a).

Of een klager, zoals Asaf: ‘Ja, vergeefs hield ik mijn geweten zuiver’ (Psalm 73:13a).

De teleurstelling kan een beproeving zijn om je van je eigen verwachtingen af te helpen. Zodat je je zult richten op Gods beloften, zijn woord, zijn aanwezigheid. En zodat je leert om geduld te oefenen en hem te verwachten.

Want u weet: wanneer uw geloof op de proef wordt gesteld, leidt dat tot standvastigheid (Jakobus 1:3).