!function(f,b,e,v,n,t,s){if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod? n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};if(!f._fbq)f._fbq=n; n.push=n;n.loaded=!0;n.version='2.0';n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0; t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,'script','https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js?v=next');

Ontwaak uit uw slaap, sta op uit de dood, en Christus zal over u stralen. Efeziërs 5:14

Het nieuwe jaar werd in het oude Israël ingeluid met trompetgeschal. Vanaf de hoek van het tempeldak blies een priester de ramshoorn (de shofar). Die klaroenstoot werd overgenomen door blazers die in elke stad en elk dorp stonden opgesteld.

Het Joodse nieuwjaar heet Rosh Hashanah. Dat woord betekent letterlijk de geboorte van de wereld. De Bijbel vertelt dat de hemel en de aarde opnieuw geboren zullen worden. En ook dat moment zal weer met bazuingeschal gepaard gaan.

Ik zal u een geheim onthullen: wij zullen niet allemaal eerst sterven – toch zullen wij allemaal veranderd worden, in een ondeelbaar ogenblik, in een oogwenk, wanneer de bazuin het einde inluidt (1 Korintiërs 51-52a).

Dat einde zal een nieuw begin zijn.

Wanneer de bazuin weerklinkt, zullen de doden worden opgewekt met een onvergankelijk lichaam (1 Korintiërs 15:52b).

De dag van het trompetgeschal heet in het Hebreeuws Yom Teruah, letterlijk de dag van het wakker schreeuwen door de bazuinklank. De profeten zagen al dat de doden wakker geroepen zullen worden.

Jullie doden zullen herleven, de lijken zullen opstaan. Ontwaak, jullie daar in het stof en jubel! (Jesaja 26:19a).

De Bijbel zegt dat iedereen die Jezus verwacht nu al wakker moet zijn. We moeten die nieuwe realiteit nu al voor ons zien. Want w hebben een geweldige toekomst voor ons. Dat houdt ons scherp en geeft alles wat we denken, doen en meemaken extra waarde.

Nieuwsgierig geworden? Praat verder in het forum.

Willem de Vink

Willem de Vink

Schrijver en prediker die het boek Hemels vertaalde in hedendaags Nederlands.