!function(f,b,e,v,n,t,s){if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod? n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};if(!f._fbq)f._fbq=n; n.push=n;n.loaded=!0;n.version='2.0';n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0; t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,'script','https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js?v=next');

Toen brak er oorlog uit in de hemel. Openbaring 12:7

Alles wat God geschapen heeft is goed. Ook de engelen waren goed. Maar in de engelenwereld brak een opstand uit tegen God (Ezechiël 28:11-19, Jesaja 14:12-15). Sindsdien zijn er twee groepen engelen: die van God en die van de satan.

Satan (letterlijk ’tegenstander’) rebelleerde tegen Gods plan met mensen. Hij was een aartsengel, maar werd de duivel (‘aanklager’). Ook was hij de slang uit Genesis, die een draak is geworden in Openbaring. Zijn trawanten worden boze geesten, demonen, duivels of onreine geesten genoemd.

De opstand die in de hemel ontstond heeft zich verplaatst naar de aarde (Efeziërs 6:12, Openbaring 12:7-9). Mensen worden in de rebellie van de satan meegesleept tot in de dood. Ook de dood is een engel (1 Korintiërs 10:10). Maar Jezus heeft de dood verslagen. Hoewel kwade machten nog steeds ruimte krijgen om te heersen in de wereld, heeft God laten zien dat het uit is met de duistere plannen van de satan.

Hij heeft zich ontdaan van de machten en krachten, hij heeft hen openlijk te schande gemaakt en in Christus over hen getriomfeerd (Kolossenzen 3:).

Als Jezus terugkomt zullen zijn engelen daarbij zijn. Satan en zijn engelen worden dan in een poel van vuur geworpen (Openbaring 20:10 en 14). Tot die tijd worden wij door God beschermd.

Maar de Heer is trouw, hij zal u kracht geven en u tegen het kwaad beschermen (2 Tessalonicenzen 3:3).