!function(f,b,e,v,n,t,s){if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod? n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};if(!f._fbq)f._fbq=n; n.push=n;n.loaded=!0;n.version='2.0';n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0; t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,'script','https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js?v=next');

Zijn dienaren zullen hem vereren en hem met eigen ogen zien. Openbaring 22:3b-4a

Moet je wat de Bijbel beschrijft wel letterlijk nemen, of is het allemaal symbolisch bedoeld? Nee, het is en en. In het oude Israël droeg de hogepriester kleding met allemaal symbolische betekenissen. Maar de kleren die hij droeg waren ook echt. Hij moest zich wel degelijk omkleden! Het kruis van Jezus heeft een enorm rijke symbolische betekenis. Maar datzelfde kruis heeft wel op een bepaalde tijd en plaats bestaan. En Jezus is toen en daar ook echt gestorven. Jezus is niet alleen symbolisch uit de dood opgestaan en naar de hemel gegaan. Paulus zegt dat als Jezus niet letterlijk was opgestaan, gelovigen maar zielige mensen zouden zijn (1 Korintiërs 15:12-19).

Als wij alleen voor dit leven op Christus hopen, zijn wij de beklagenswaardigste mensen die er zijn (1 Korintiërs 15:19).

Met de hemel is het net zo. Het verarmt je geloof als je de hemel niet letterlijk neemt. In de beschrijvingen van de hemel in de Bijbel kun je beslist heel veel symboliek ontdekken. Maar de letterlijke betekenis zou wel eens van meer gewicht kunnen zijn dan alles wat we in ons aardse bestaan gewichtig vinden. God vindt de echtheid van de hemel in ieder geval zo belangrijk dat hij daar zelf zal wonen. We zullen hem met eigen ogen zien, dus hoe echt wil je het hebben? Echter dan de hemel kan iets niet zijn!

Nieuwsgierig geworden? Praat verder in het forum.

Willem de Vink

Willem de Vink

Schrijver en prediker die het boek Hemels vertaalde in hedendaags Nederlands.