!function(f,b,e,v,n,t,s){if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod? n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};if(!f._fbq)f._fbq=n; n.push=n;n.loaded=!0;n.version='2.0';n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0; t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,'script','https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js?v=next');

Want wat hier gezegd wordt is betrouwbaar en waar. Openbaring 21:5b

Heb je misschien nog moeite met mijn letterlijke uitleg van de Bijbel? Dan heb ik een vraag. Neem je Jesaja 53 over het lijden van de Messias letterlijk (bijvoorbeeld: Om onze zonden werd hij doorboord, Jesaja 53:5a)? Dan aarzel ik niet om ook Jesaja 49, 60 of 65 over het nieuwe Jeruzalem letterlijk te nemen (bijvoorbeeld: Ik herschep Jeruzalem in een jubelende stad, Jesaja 65:18b).

Natuurlijk zit er veel beeldspraak in de Bijbel. En veel zou je ook ‘geestelijk’ kunnen noemen. Maar wat is ‘geestelijk’ eigenlijk? Geen geheime, onzichtbare, hogere werkelijkheid, gescheiden van de zichtbare, materiële wereld. Nee, ‘geestelijk’ is in de Bijbel alles wat door Gods Geest vanuit de hemel naar ons toekomt (Efeziërs 1:3). Gods Geest garandeert dat alles wat God beloofd heeft in vervulling zal gaan. Letterlijk (Efeziërs 1:13-14). Jezus zal alle dingen letterlijk vernieuwen.

Hij die op de troon zat zei: ‘Alles maak ik nieuw!’ (Openbaring 21:5a).

Daarom moet Johannes wat hij ziet allemaal letterlijk opschrijven.

‘Schrijf het op, want wat hier gezegd wordt is betrouwbaar en waar’ (Openbaring 21:5b).

God heeft niet alles geschapen om er afstand van te doen, of om er op het laatst symbolen van te maken. Hij zal zijn schepping juist vernieuwen en vervolmaken, omdat hij er zelf letterlijk in wil wonen, bij ons. Daarom neem ik ons nieuwe lichaam, de nieuwe hemel, de nieuwe aarde en het nieuwe Jeruzalem letterlijk (Openbaring 21:1-3).