!function(f,b,e,v,n,t,s){if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod? n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};if(!f._fbq)f._fbq=n; n.push=n;n.loaded=!0;n.version='2.0';n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0; t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,'script','https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js?v=next');

‘Jullie zullen de hemel geopend zien, en de engelen van God zien omhooggaan en neerdalen naar de Mensenzoon.’ Johannes 1:51b

Hemel en aarde zijn geen van elkaar afgesloten ruimten. Er is voortdurend contact. Dat besef kan een geweldige bemoediging voor je zijn. Je bent nooit alleen!

Niet dat mensen in de hemel en op aarde met elkaar in contact staan. Dat geeft de Bijbel nergens aan. Juist omdat we geen geesten worden als we sterven (wat sommige auteurs ons willen laten geloven, maar God in de Bijbel niet), maar lichamelijke mensen blijven, is er geen verkeer voor mensen mogelijk tussen hemel en aarde. (Nu nog niet tenminste, maar straks wel, als God een nieuwe hemel en een nieuwe aarde maakt.)

Maar er is wel engelenverkeer tussen hemel en aarde. Daar zijn veel voorbeelden van. Abraham, Jakob, Jozua, Gideon, Jozef, Maria, Jezus, allemaal werden ze bezocht door engelen.

Jezus zegt dat engelen zelfs onze kinderen (en iedereen die gelooft als een kind) vertegenwoordigen in de hemel.

‘Hun engelen in de hemel aanschouwen onophoudelijk het gelaat van mijn hemelse Vader’ (Matteüs 18:10b).

Wij staan ook voortdurend in contact met de hemel. De heilige Geest is onze hemelse vertegenwoordiger. Hij woont dankzij Jezus in ons (omdat Jezus onze zonden heeft weggenomen). En Hij vertelt ons dat we in de hemel thuishoren.

Die Geest verzekert onze geest dat wij kinderen van God zijn (Romeinen 8:16).

Nieuwsgierig geworden? Praat verder in het forum.

Willem de Vink

Willem de Vink

Schrijver en prediker die het boek Hemels vertaalde in hedendaags Nederlands.