!function(f,b,e,v,n,t,s){if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod? n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};if(!f._fbq)f._fbq=n; n.push=n;n.loaded=!0;n.version='2.0';n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0; t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,'script','https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js?v=next');

Wij zien uit naar een nieuwe hemel en een nieuwe aarde. 2 Petrus 3:13

De hemel maakt volgens de Bijbel een sterke ontwikkeling door. Je kunt verschillende stadia onderscheiden.

  1. Eerst was er de hemel van voor de zonde. Het paradijs van Adam en Eva stond ermee in verbinding (Genesis 2:8). Het was de hemel van voordat de satan viel, samen met veel engelen (Jesaja 14:12-15, Ezechiël 28:11-19).

 

  1. Toen was er de hemel van voor Jezus. Je had wat Jezus ‘Abrahams schoot’ noemt, waar iedereen na het sterven kwam die rekening hield met Gods goedheid. Daarnaast had je de Sheol (Hebreeuws) of Hades (Grieks), waar mensen in een soort hel verbleven (Lucas 16:22-24). Satan had toen nog vrije toegang tot de hemel (Job 1:6).

 

  1. Nadat Jezus uit de dood is opgestaan geeft hij mensen toegang tot het paradijs, dat blijkbaar in de hemel bewaard wordt (Lucas 23:43). Zelf heeft hij heel de hemel met zijn aanwezigheid gevuld (Efeziërs 4:10) Na het sterven mag iedereen die in Jezus gelooft daar bij God zijn (Efeziërs 4:8-10, 2 Korintiërs 5:8). Satan is overwonnen (Zacharia 3:2, Kolossenzen 2:15, Openbaring 12:7-9), al gaat hij nog wel tekeer (Efeziërs 6:12).

 

  1. Als Jezus terugkomt op aarde en daar duizend jaar heeft geregeerd, komt er een nieuwe hemel en een nieuw aarde (Openbaring 21:1-4). Na het laatste oordeel zal er geen zonde en dood meer zijn. De hel is dan verplaatst naar de poel van vuur (Openbaring 20:10-15).

Nieuwsgierig geworden? Praat verder in het forum.

Willem de Vink

Willem de Vink

Schrijver en prediker die het boek Hemels vertaalde in hedendaags Nederlands.